Een gemiddeld gezin kan elk jaar een boom redden

9 juli

Oud papier was in de jaren '70 van de vorige eeuw het eerste afval dat gescheiden werd ingezameld.

Oud papier en karton op de sorteerband
Oud papier en karton wordt bij binnenkomst in Nieuw-Vennep de sorteerband opgeschoven

De gemeenten gaven sportclubs en verenigingen die het ophaalden een vergoeding per kilo. Zo konden de clubs hun kas spekken en de gemeente bespaarde op de verbranding van het restafval. 

Nederland koploper

Nederland is inmiddels koploper op het gebied van papierrecycling. Duizend kilo oud papier bespaart 3,3 bomen. Een gemiddeld gezin kan elk jaar een boom redden; gewoon door oud papier en karton apart in te zamelen.

De inhoud van de Hillegomse papierbakken en -containers wordt bij Nijssen Recycling in Nieuw Vennep gesplitst en gesorteerd. In balen gaat het oud papier naar papierfabrieken in Azië of fabrieken in Europa. Tot voor kort ging het meeste karton naar China, Pakistan en India voor de productie van nieuwe kartonnen dozen. Tegenwoordig wordt dit grotendeels in Europa gerecycled.

Papier in cijfers

In Hillegom gooien we 76 kg papier en karton per persoon per jaar weg. Daarvan wordt 54 kg gescheiden ingezameld, maar per inwoner komt nog steeds 23 kg papier en karton (30%) in het restafval terecht. De landelijke doelstelling is dat 85% van het papier en karton wordt hergebruikt.

Wist je dat…?

Bij recycling glas en papier de meest succesvolle afvalstromen zijn? Oud papier was in de jaren '70 van de vorige eeuw het eerste afval dat gescheiden werd ingezameld. 

Meer lezen:

Meer informatie vindt u op de website: Papier en karton.

Ga naar het begin