Help de tuinvogels en maak de winnende foto!

26 februari

[13 maart 2019] De winnaars zijn bekend

De winnende foto's zijn bekend: de prijsuitreiking is op 21 maart om 16:30 uur in het gemeentehuis. Dinsdag 13 maart heeft wethouder Jan van Rijn uit de inzendingen de winnaars getrokken. Alle winnaars krijgen een vogelhuisje, dat speciaal voor ons ontworpen door medewerkers van Paspartoe. De winnaar van de 1e prijs krijgt een vogelvriendelijk tuinadvies!

Kijk op onze Facebookpagina voor de foto's!


Maak kans op een vogelhuisje speciaal voor ons ontworpen door medewerkers van Paspartoe, creatief centrum van ’s Heeren Loo. Of win een gratis vogelvriendelijk tuinadvies! 

Vogels in uw tuin zijn niet alleen leuk en gezellig, maar vooral erg nuttig. Ze eten de schadelijke beestjes en insecten uit uw tuin en dragen bij aan een goed ecologisch systeem. Omdat er steeds meer bebouwd wordt, is het voor vogels niet altijd even makkelijk meer om voldoende voedselplekken en natuurlijke schuil- en nestgelegenheid te vinden. Het is daarom prima om de vogels een handje te helpen!

De vogels

De vogelbescherming laat weten dat de vogels vooral behoefte hebben aan biodiverse en vogelvriendelijke tuinen. Een variatie aan gras, bloeiende planten, struiken of bomen helpt veel vogels zodat ze op eigen kracht kunnen leven. En vogels zorgen er op hun beurt weer voor dat zaden verspreid worden. Zo helpen vogels en groene tuinen samen nog harder mee aan een groen Hillegom!

Tips om de vogels een handje te helpen

Met de volgende tips kunt u de vogels een handje helpen en genieten van zoveel mogelijk mooie en gezellige vogeltjes in uw eigen tuin:

 • Hang een nestkastje in uw tuin om in te broeden maar ook om in te slapen. Er zijn verschillende varianten, voor verschillende soorten vogeltjes.
 • Zorg voor gevarieerde vogelvriendelijke beplanting; inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes.
 • Zorg voor voldoende schuilplaatsen in dicht begroeide bosjes of bomen.
 • Zet een waterschaaltje neer, vogels houden van badderen en komen daar drinken.
 • Maak een composthoop om meer insecten aan te trekken, daar zijn ze gek op. 
 • Maak een moestuintje en gebruik vooral geen gif in uw tuin.

Maak de winnende foto!

Maak kans op een vogelhuisje speciaal voor ons ontworpen door medewerkers van Paspartoe, creatief centrum van ’s Heeren Loo. Of win een gratis vogelvriendelijk tuinadvies!

Winnen kan met een mooie, grappige of gezellige foto van een vogel in uw tuin of elders in Hillegom. Wethouder Jan van Rijn trekt uit de inzendingen de drie prijswinnaars.

Meedoen?

U kunt uw mooiste foto tot maandag 11 maart inzenden naar: jamie.deridder@hltsamen.nl o.v.v. fotoactie vogelhuisje.

Spelregels

 • U kunt tot 11 maart 2019 meedoen
 • De prijsvraag is uitsluitend voor inwoners van Hillegom
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd
 • De winnaar wordt 14 maart gemaild. En op 21 maart is de prijsuitreiking.
 • Heeft u op 14 maart geen bericht gehad, dan heeft u helaas niet gewonnen.
 • Uw mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt. Na de actie kunnen de foto’s ingezet worden voor communicatie doeleinde.


Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief om meer tegels uit de tuinen te krijgen en meer planten erin. Meer planten zorgen voor een betere afvoer van het regenwater, een koelere grond (tegen hittestress) en meer biodiversiteit. Meer groen in uw tuin, betekent ook meer vogels. Ook in Hillegom zien we graag meer groen in de tuinen, dus help mee: tegels eruit, planten erin! En wellicht hangt binnenkort ook het winnende vogelhuisje in uw eigen tuin?

Ga naar het begin