Hoe wordt de groenstrook aan de Singel opgeknapt?

19 februari

De komende periode gaat de gemeente aan de slag met het opknappen van de groenstrook langs de Singel.

In 2018 hebben bewoners handtekeningen verzameld en vroegen ze de gemeente gevraagd om de groenstrook te vernieuwen. De groenstrook langs de Singel is al jaren een doorn in het oog van de bewoners.

In samenwerking met Meerlanden heeft de gemeente ideeën uitgewerkt om de groenstrook een prettige uitstraling te geven. De komende week worden de ideeën besproken met de vertegenwoordigers van de Singel. De groenstrook krijgt gedeeltelijk een andere inrichting en wordt voortaan vaker onderhouden. Zo ontstaat er een groene oase met een hogere biodiversiteit, waar insecten zoals hommels en bijen zich graag thuis voelen.

Wat gaat er gebeuren:

  • Laaghangende takken worden gesnoeid, zodat er meer zicht komt op de achterliggende polder.
  • Plaatselijk wordt de toplaag van de bodem afgegraven. Hier wordt nieuw groen ingezaaid (een kruidenmengsel), voor een hogere biodiversiteit.
  • Op verschillende plekken worden bloembollen geplant, voor meer kleur.
  • Alleen bomen die in slechte staat zijn worden vervangen.

 

Vaker maaien

In plaats van een keer per jaar gaan we vier keer maaien. Hiermee voorkomen we een overwoekering van riet en brandnetels en ontstaat er meer variatie in het groen op de bodem.

 

Stippen op bomen

Vooruitlopend op de uitvoering zijn er stippen en kruizen geplaatst op bomen. Dit is alleen gebeurd om een indicatie te krijgen van de kosten. De stippen en kruizen zeggen nog niets over welke bomen er worden gesnoeid en welke worden verwijderd of blijven staan.

 

Ga naar het begin