Hoe wordt plastic eigenlijk verwerkt?

20 juni

Soms is het best lastig wat nu wel of niet bij het pmd mag. Lees hier meer over de afvalzoeker en hoe het verwerkingsproces van plastic verloopt.

Scheiding van plastic
De zakken met verpakkingsmateriaal worden opengescheurd met een kraan en gaan dan de scheidingsinstallatie in.

Soms is het best lastig wat nu wel of niet bij het pmd mag? Dit kunt u eenvoudig nakijken op www.beginvanietsmoois.nl/afvalzoeker. Ook staat op steeds meer verpakkingen bij welke afvalstroom het thuishoort. Hard plastic, zoals speelgoed, hoort niet thuis in de oranje bak of zak. Dit kunt u inleveren op de milieustraat in de bak voor hard plastic.

Plastic verpakkingsafval wordt hergebruikt

Wie zijn afval goed scheidt, weet dat we met elkaar een flinke berg plastic verpakkingsafval, blikken en lege drankverpakkingen (pmd) produceren. In Hillegom gaat het om 36 kg pmd per inwoner per jaar. Toch komt daarvan nog steeds 24 kg in het restafval terecht en dat is jammer, want al dit afval kan worden hergebruikt. Hoe wordt pmd eigenlijk verwerkt?

Meerlanden haalt om de week verpakkingen van plastic, metaal, lege melkpakken en andere drankkartons (pmd) op. Dit afval gaat naar Suez Recycling en Recovery Netherlands in de Rotterdamse Waalhaven. De scheidingsinstallatie van Suez sorteert het verpakkingsafval nauwkeurig  en bundelt het voor verdere verwerking door de recyclingindustrie.

Het verpakkingsafval wordt gesorteerd in verschillende soorten

Direct na binnenkomst bij Suez wordt zoveel mogelijk onverwerkbaar materiaal - zoals grote folies - uit het pmd verwijderd. Een kraan scheurt de zakken verpakkingsafval kapot. Daarna gaat het afval via een lopende band naar de scheidingsinstallatie.

 • Een grote trommelzeef sorteert het afval eerst op maat.
 • Lichte plastic zakken worden eruit gezogen.
 • Blikjes en deksels worden er met een magnetische band uit gevist.
 • Een infraroodscanner herkent de drankkartons en magneetvelden en haalt het aluminium eruit.
 • Daarna sturen scanners en plastic blaasmondjes de verschillende kunststoffen de goede kant op, denk aan dvd-hoesjes, kratten, PET-flessen, bloempotten en nog veel meer.
 • Voordat het plastic in balen wordt samengeperst zorgen medewerkers van Suez voor een laatste controle.


Het ophalen en recyclen van plastic verpakkingsmateriaal kost ons – en jou dus – geen geld. De verwerking wordt namelijk via het Afvalfonds Verpakkingen betaald door de verpakkingsindustrie.

Verpakkingsafval wordt opnieuw gebruikt

Het gerecyclede plastic wordt vermalen tot korrels (granulaat). Hiervan worden weer nieuwe plastic producten gemaakt. Denk aan:

 • Nieuwe PET-flessen, fleecetruien, slaapzakken, speelgoed en speeltoestellen;
 • Dvd-hoesjes, kratten, bloempotten, autodashboards en kentekenhouders;
 • jerrycans,(verf)emmers en andere nieuwe verpakkingen;
 • nieuwe folies en zakken;
 • pallets, kratten, inzamelcontainers en speeltoestellen.


Helaas worden nog veel te weinig Nederlandse producten gemaakt van gerecycled materiaal. Maar er is in twaalf jaar wel het nodige bereikt. Van al het verpakkingsmateriaal dat in Nederland op de markt komt wordt 78% gerecycled. Kunststof scoort nog laag met 50%, maar glas (86%), papier en karton (87%) en metaal (95%) en hout (73%) worden al grotendeels hergebruikt.

Meer lezen? www.afvalfondsverpakkingen.nl

Ga naar het begin