Inspiratie bij eerste dag van Duurzame huizenroute

6 november

Kom op zaterdag 10 november ook een kijkje nemen

aftrap duurzame huizenroute

Duurzame Huizen Route: “Van tochtstrips tot warmtepomp”

Zaterdag 3 november werd aan de Spoorlaan met een welkomstwoord van wethouder Karin Hoekstra de aftrap gegeven voor de Nationale Duurzame Huizenroute 2018. In Hillegom kon men op meerdere plekken inspiratie opdoen over de tal van mogelijkheden die er zijn op het gebied van het verduurzamen van uw woning. 

De bewoners van de vijf woningen aan de Spoorlaan en aan de 2e Loosterweg deelden hun ervaringen die ze de afgelopen periode opdeden tijdens het door de gemeente Hillegom gefinancieerde ‘Stratenproject’. Een verduurzamingstraject waarin acht bewoners van eenzelfde type woning gezamenlijk aan de slag gingen om naar de beste duurzame oplossingen te zoeken voor hun situatie. Samen met Stichting Klimaatgesprekken, Stichting Bollenstreek Duurzaam en het Duurzaam Bouwloket werden de bewoners tijdens vier klimaatgesprekken gecoacht in deze zoektocht naar duurzaam wonen. Aan de hand van warmtecamera foto’s en een speciale ‘menukaart’ van het Duurzaam Bouwloket voor hun type woningen, zijn de bewoners aan de slag gegaan.

Aanstekelijk
Ewald de Groot kwam samen met zijn vrouw Astrid 29 jaar geleden in het huis aan de Spoorlaan wonen. Het bouwjaar is 1940 en er viel dan ook veel winst te halen op het isoleren van de muren en plafonds, het gebruik van goede tochtstrips in deuren en ramen en het plaatsen van HR++ dubbel glas. “Het werkt toch aanstekelijk als je er op die manier met z’n allen mee bezig bent. We liepen al enige tijd rond met het idee verder te willen verduurzamen, maar dankzij het Stratenproject hebben we nu ook echt doorgepakt”, laat Ewald enthousiast weten. De volgende stap die ze willen gaan maken, is het plaatsen van zonnepanelen. Met een dubbel gevoel zal ook het bijzondere gasfornuis vervangen worden door bijvoorbeeld een pelletfornuis. Zodat deze woning over afzienbare tijd al helemaal van het gas af kunnen. 

Pelletkachel
In de Spoorstraat was ook een demonstratie opstelling van het installatiebedrijf Brouwer te bewonderen, met een hypermoderne pelletkachel. Deze volautomatische houtkachel stookt nooit meer dan nodig en voorziet de woning zo van verwarming en warm water. Een uitkomst voor huizen die ook van het gas af willen, maar waarbij een warmtepomp niet voldoende capaciteit kan leveren om het hele huis warm te krijgen.

Ervaringen uitwisselingen
De bewoners maakten zo samen een klein feestje van de Duurzame Huizen Route. Bezoekers konden het duurzame Woonspel spelen, kijken naar voorbeelden van de gebruikte materialen en de nodige informatie meekrijgen. Onder het genot van een kopje koffie en de zelfgebakken duurzame koekjes en lekkernijen en nog een borrel achteraf, werd veel kennis en ervaring uitgewisseld tussen de bewoners en de bezoekers.

Ook een kijkje nemen?
Zaterdag 10 november is het tweede deel van de Duurzame Huizen Route. In Hillegom kan die dag een kijkje worden genomen bij de Prinses Marijkestraat. Hier hebben de buurtbewoners van zeven woningen ervoor gekozen om gezamenlijk hun zonnepanelen aan te schaffen en te laten plaatsen. Aanmelden hiervoor en nog veel meer informatie, vindt u op www.duurzamehuizenroute.nl

Ga naar het begin