Interview met burgemeester Arie van Erk

19 mei

Langzaam worden de coronamaatregelen versoepeld. Geef ruimte en neem verantwoordelijkheid.

Langzaam maar zeker worden de coronamaatregelen versoepeld. Die vrijheid is prettig, maar mensen moeten er wel verstandig mee omgaan, zegt burgemeester Arie van Erk. “We zitten niet te wachten op een nieuwe uitbraak.”

Hoe gaat het in Hillegom?

“Het gaat best goed. Mensen houden zich goed aan de regels, ook al wordt er soms gemopperd. We moeten niet vergeten waar we het voor doen: voor de gezondheid van ons allemaal, jong en oud. En om kwetsbare inwoners te beschermen, onze ouderen en zieken die het toch al zwaar hebben.

Ondanks alle maatregelen zijn er in ieder geval twee dorpsgenoten overleden aan het coronavirus, ik leef mee met de nabestaanden. Het is in deze tijd sowieso zwaar om iemand te verliezen: dat geldt ook als er een andere doodsoorzaak is. Persoonlijk afscheid nemen kan niet altijd en de uitvaart verloopt anders: je kunt niet even een arm om iemand heenslaan.”

De maatregelen worden langzamerhand versoepeld, hoe pakt dat uit?

“Het is aanmerkelijk drukker op straat. Begrijpelijk, we hebben allemaal behoefte aan extra ruimte. Sinds vorige week zijn de scholen gelukkig weer open en er kan onder voorwaarden gesport worden. Binnen de mogelijkheden is iedereen zoekende naar wat mag, waarbij ik zie dat de meeste mensen hun best doen zich aan de regels te houden.”

Mogelijk gaan vanaf 1 juni de horeca onder voorwaarden weer open, hoe denkt u daarover?

“Dat is goed nieuws voor de ondernemers en hun klanten. Als gemeente werken we er graag aan mee, de economie moet ook verder. Maar onze gezondheid blijft voorop staan. We zitten niet te wachten op een nieuwe uitbraak van het virus.”

Begrijpt u dat sommige mensen het zat zijn?

“Zeker. Ik ben zelf ook wel eens coronamoe: ik kijk niet meer naar alle actualiteitenprogramma’s. Maar de ruimte die we nu krijgen, moet geen reden zijn om alles te verwaarlozen. We zijn er nog niet. Het is belangrijker dan ooit om rekening te houden met elkaar, anders zijn we straks terug bij af.”

Wat wilt u inwoners meegeven?

“Blijf goed nadenken over wat je doet – en wanneer. Om te voorkomen dat het te druk wordt op straat, is spreiding belangrijk. Moet je echt op zaterdag winkelen of kan het op een andere dag? En als je een keer met de trein naar je werk gaat, moet dat dan in de ochtendspits? Denk daarover na, heb het erover met anderen. Als iedereen zijn verstand gebruikt en drukte vermijdt, dan kan er best veel. Die anderhalve meter afstand blijft de norm, dat zal nog lang zo zijn.”

Ga naar het begin