Ga naar de inhoud

Burgemeesterbesluit tijdelijk cameratoezicht Krochtplein

Publicatiedatum:
donderdag 15 augustus 2024
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
ander besluit van algemene strekking



Burgemeesterbesluit tijdelijk cameratoezicht Krochtplein

Toelichting besluit Ik besluit

tot het plaatsen van een mobiele camera op het Krochtplein te Hillegom, op grond van artikel 2:77 Algemene Plaatselijke Verordening Hillegom

Inleiding

Al enige tijd is er sprake van overlast en verloedering op het Krochtplein in Hillegom. Er zijn diverse overlastmeldingen en constateringen. Zo wordt er overlast gemeld van personen die alcohol drinken op straat en is er sprake van jeugdoverlast en verloedering door het illegaal dumpen van afval. Het Krochtplein betreft een plein met parkeerplaatsen omsloten door woningen en bedrijven, waardoor er beperkt zicht is op wat er zich afspeelt vanuit de omgeving. Er worden diverse controles uitgevoerd om de overlast tegen te gaan. Tot nu toe zijn deze maatregelen niet voldoende gebleken. Om de openbare orde te herstellen is door de burgemeester nogmaals besloten om een mobiele camera op te hangen. De burgemeester neemt dit besluit op basis van artikel 151C Gemeentewet en artikel 2:77 Apv Hillegom.

 

Waarom dit besluit: argumenten

  • 1.

    Door het inzetten van tijdelijk mobiel cameratoezicht wordt verstoring van de openbare orde tegengegaan.

  • Cameratoezicht heeft een preventieve werking. Door het inzetten van tijdelijk mobiel cameratoezicht in combinatie met controles wordt verstoring van de openbare orde zoveel mogelijk voorkomen.

Wat is meegewogen bij dit besluit: kanttekeningen

  • 1.

    Cameratoezicht maakt een inbreuk op de privacy van inwoners en bezoekers van het Krochtplein.

  • Door een camera op openbaar terrein op te hangen, wordt inbreuk gemaakt op de privacy van bezoekers van dit gebied. De politie heeft toegang tot de camerabeelden. De camerabeelden worden slechts gebruikt ten behoeve van het handhaven van de openbare orde. De politie mag de camerabeelden niet langer dan vier weken bewaren, behalve als er vermoedens zijn dat er strafbare feiten op de camerabeelden staan. In het geval van een strafbaar feit dan mag politie de camerabeelden gericht gebruiken voor de opsporing. Daarnaast wordt de plaatsing van de camera gepubliceerd en worden bordjes geplaatst waarop men gewezen wordt op het cameratoezicht. Op deze manier worden bezoekers geïnformeerd dat zij een gebied betreden waar cameratoezicht is.

  • 2.

    De overlast kan door het cameratoezicht verplaatsen.

  • Wanneer op een locatie meer wordt ingezet op het voorkomen van overlast kan het gevolg zijn dat de overlast zich verplaatst naar een plek waar minder controle is. Het inzetten van cameratoezicht op het Krochtplein is desondanks van belang om de openbare orde te herstellen en overlast aldaar te voorkomen. Mocht de overlast zich verplaatsen dan wordt op de nieuwe locatie ingezet. Indien gewenst kan het cameratoezicht eerder beëindigd worden.

Aanpak en uitvoering

  • 1.

    Het kermisterrein aan de Jonkheer Mockkade in Hillegom, zoals aangeduid op de aan dit besluit gehechte situatieschetsen, worden aangewezen als openbare plaats waar camera’s worden ingezet.

  • 2.

    De camera’s worden voor de duur van maximaal 1,5 week op bovenstaande locatie geplaatst.

  • 3.

    De camerabeelden, zonder geluid, worden in het belang van de handhaving van de openbare orde vastgelegd en gedurende ten hoogste 28 dagen bewaard.

  • 4.

    De beelden kunnen worden gebruikt in het kader van opsporing van strafbare feiten, na overleg met de officier van Justitie van het Arrondissementparket Den Haag.

  • 5.

    Ter plaatse wordt op de wijze zoals in bijlage 2 de aanwezigheid van camera’s kenbaar gemaakt.

  • 6.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking

Bijlagen en achtergrondinformatie

 

1. Situatieschets gebied cameratoezicht

 

 

2. Voorbeeld bord

 

Ga naar het begin