Ga naar de inhoud

Stormprotocol weekmarkt Hillegom

Publicatiedatum:
vrijdag 27 december 2024
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
beleidsregel



Stormprotocol weekmarkt Hillegom

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hillegom,

 

Gelezen het collegevoorstel van 5 november 2024, zaaknummer Z24-368574,

 

besluit:

 

vast te stellen de beleidsregel

 

Stormprotocol weekmarkt Hillegom

 

Hoofdstuk 1. Inleiding

 

Meerdere zaken zijn van invloed op het reilen en zeilen van de markt. Een van die zaken die invloed hebben op de markt is de weersomstandigheid. Bij harde wind en andere extreme weersomstandigheden zijn er mogelijk risico’s voor de bezoekers en de marktkooplieden.

Daarom is er in dit protocol opgenomen wie er verantwoordelijk is, welke stappen gevolgd moeten worden en welke richtlijnen er gelden om tot een verantwoorde en inzichtelijke beslissing te komen bij extreme weersomstandigheden.

 

In de ‘Marktverordening gemeente Hillegom’ is geregeld dat de marktmeester verantwoordelijk is voor de orde en veiligheid op de markt. Bij zware weersomstandigheden zoals wanneer er sprake is van een vrije krachtige wind, kan de marktmeester besluiten de markt niet te laten aanvangen of onmiddellijk te beëindigen. Hierbij wordt er zoveel mogelijk gekeken naar de veiligheidsmogelijkheden, ligging van de markt en de situatie op de markt.

 

In dit protocol wordt ingegaan op de algemene uitgangspunten die bij storm van toepassing zijn bij de beoordeling van de situatie op de markt, de maatregelen en de beslisstappen.

 

NB in dit stormprotocol wordt steeds gesproken over marktkramen. Echter ook marktkooplieden met verkoopwagens zullen zich, wanneer het stormprotocol van toepassing wordt verklaard, aan de aangekondigde maatregelen moeten houden.

Hoofdstuk 2. Betrokken partijen

 

Het college is verantwoordelijk voor het organiseren van een veilige markt. Daarnaast is de markt een samenspel van verschillende partijen. Hieronder worden de partijen genoemd en hun rol bij de veiligheid op de markt bij extreme weersomstandigheden.

 

De marktmeester

De marktmeester is verantwoordelijk voor het toezicht op de markt en de marktpartijen zijn gehouden de instructies van de marktmeester op te volgen. De marktmeester is voor de gemeente de belangrijkste uitvoerder ter plaatse. Hij voert indien noodzakelijk het stormprotocol uit.

 

De marktcommissie

De marktcommissie fungeert als aanspreekpunt voor de marktmeester en vertegenwoordigt de marktlooplieden. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de communicatie en informatievoorziening richting de marktkooplieden.

 

Marktkooplieden

De marktkooplieden zijn verantwoordelijk voor het gebruik van hun kraam. Dit betreft zowel het aanbrengen van spanbanden/stormbanden als de uitbouw en de inrichting van de kraam.

Deze verantwoordelijkheid gaat vanaf ingebruikname van de kraam tot teruggave aan de kramenzetter.

 

De kramenzetter

De kramenzetter is verantwoordelijk voor de lege kramen op de markt. Dit geldt vanaf start opbouw tot einde afbouw. Bij stormachtige weer moet hij met voldoende materieel en personeel aanwezig zijn om lege kramen te verwijderen.

 

Politie/toezichthouder(s)

De politie/toezichthouder(s) zijn verantwoordelijk voor de openbare veiligheid op de markt.

Hoofdstuk 3. Uitgangspunten van het protocol

 

Zie afbeelding 1 en 2 bij dit stormprotocol voor een toelichting op de ‘Windschaal van Beaufort’ en de ‘Weerwaarschuwingen’ conform het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Artikel 1. Storm

De ernst van een storm voor een markt wordt door drie hoofdfactoren bepaald: de windkracht, de windrichting en de locatie van de markt.

 

Bij een windkracht van 4 Beaufort (Bft) of minder hoeven er normaliter geen extra maatregelen op de markt te worden getroffen.

 

In het protocol wordt uitgegaan van een grenswaarde van 5 Bft. Het KNMI spreekt dan van ‘vrij krachtige wind’. Vanaf 5 Bft moeten de spanbanden worden aangebracht.

 

Vanaf een windkracht van 6 Bft zijnde ‘krachtige wind’, kan de marktmeester besluiten geen kramen te (laten) plaatsen.

 

Hoewel de windkracht en de windrichting belangrijke factoren zijn in de bepaling van de toe te passen stappen van het stormprotocol, moet iedere keer de specifieke situatie op de markt als uitgangspunt worden genomen.

Artikel 2. Windstoten

Er kan ook sprake zijn van windstoten of zelfs zware windstoten. Bij zware windstoten bereikt de wind bij vlagen snelheden van 75 km/h en bij zeer zware windstoten zelfs snelheden van meer dan 100 km/h. Het KNMI geeft regionale waarschuwingen voor windstoten uit: Code geel (gevaarlijk) of Code oranje (zware of zeer zware windstoten). Ook bij het afgeven van deze waarschuwingen kan het stormprotocol van toepassing worden verklaard.

Artikel 3. Overige extreme weersomstandigheden

Bij zware sneeuwval, ijzel, hagel of gladheid of overige zware weersomstandigheden, ook die waarbij het KNMI geen weerswaarschuwing heeft afgegeven, bepaalt de marktmeester of het stormprotocol van toepassing wordt verklaard.

Artikel 4. Randvoorwaarden

  • 1.

    De verantwoordelijkheden op het marktterrein liggen als volgt:

    • a)

      de marktmeester is verantwoordelijk voor het veilig doorgaan van de markt;

    • b)

      de kramenzetter is verantwoordelijk voor de lege, niet verhuurde kramen;

    • c)

      de marktkoopman is verantwoordelijk voor de gehuurde kraam of verkoopwagen en eigen materiaal.

  • 2.

    Om het stormprotocol uit te voeren zijn een aantal voorwaarden waaraan minimaal voldaan moet worden:

    • a)

      het marktterrein is voorzien van stormankers;

    • b)

      elke ondernemer is in het bezit van spanbanden/stormbanden;

    • c)

      duidelijke afspraken met de kramenzetter over de beschikbaarheid tijdens marktdagen waarbij de voorspelling 5 Bft of meer is;

    • d)

      de marktmeester is zoveel mogelijk aanwezig bij een voorspelling van 5Bft of meer.

Hoofdstuk 4. Storm en de markt

Artikel 5. Te onderscheiden situaties

De constatering dat er sprake is van een storm of (zware) windstoten kan zich op verschillende momenten voordoen.

 

Voorafgaand aan de markt

Dit kan betekenen dat voor de start van de markt de vooruitzichten dermate zijn dat toepassing van het stormprotocol voor de hand ligt. De marktmeester kan zich goed en tijdig voorbereiden op de uitvoering van het stormprotocol.

 

Kort voor of bij de start van de markt

Het kan zijn dat er waarschuwingen voor krachtige of hard wind gegeven worden. Op dat moment is het belangrijk alert te zijn op een eventuele verslechtering van het weer. Dit betekent dat de marktmeester voor de aanvang van de markt op de markt moet zijn om de situatie ter plekke te kunnen inschatten en indien nodig volgens het stormprotocol te handelen.

 

Tijdens de markt

De situatie op de markt kan door wisselende omstandigheden dermate wijzigen dat het stormprotocol van toepassing is. Hierbij moet de marktmeester tijdens de markt de situatie inschatten en indien nodig volgens het stormprotocol te handelen.

Artikel 6. Maatregelen

Op de markt wordt bepaald welke maatregelen noodzakelijk zijn.

 

Spanbanden/stormbanden

De marktkooplieden brengen op aanwijzing van de marktmeester daar waar mogelijk spanbanden/stormbanden aan. De markt gaat door. Indien mogelijk kan op alle locaties een auto achter de kraam worden geplaatst.

 

Inschuiven

De marktmeester kan omwille van de veiligheid besluiten om de markt in te schuiven zodat er een gesloten markt is. De marktkooplieden, marktcommissie en kramenzetter worden tijdig geïnformeerd. De kramenzetter haalt eventuele lege kramen direct weg.

 

Afgelasten

Het afgelasten van een markt is een besluit dat genomen kan worden bij extreme weersomstandigheden, waarbij de veiligheid van de markt, de personen en goederen niet gewaarborgd kan worden. Wanneer dit uiterste besluit gedurende een marktdag wordt genomen, halen de marktkooplieden hun kraam leeg, halen in overleg met de kramenzetter de spanbanden/stormbanden los en de kramenzetter verwijdert onmiddellijk de kraam. Wanneer dit besluit voor het begin van de markt wordt genomen, dan wordt de markt niet opgezet.

 

Het definitieve besluit om een markt af te gelasten wordt door de marktmeester genomen en gecommuniceerd aan de marktlooplieden.

 

Het afgelasten van de markt is een ingrijpende beslissing. Bij het afgelasten van de markt hebben de marktkooplieden inkomstenderving. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van zowel de marktooplieden als de bezoekers aan de markt. De afweging tussen beide belangen moet daarom zorgvuldig gebeuren.

 

Voor alle maatregelen geldt dat er goed overleg plaatsvindt tussen de marktmeester, toezichthouder(s), de kramenzetter en de marktcommissie. De verantwoordelijkheid voor het volgen van de juiste procedure in het kader van het besluit blijft bij de marktmeester.

Artikel 7. Rapportage in het stormlogboek

Wanneer de weersituatie zo is dat het stormprotocol van toepassing wordt verklaard, dan is het gevolg daarvan dat er een stormlogboek wordt ingevuld door de marktmeester. Het stormlogboek is belangrijk; hierin wordt vermeld welke stappen zijn gezet, welke afweging heeft plaatsgevonden en tot welk besluit is gekomen. Belangrijk uitgangspunt bij deze registratie is dat hiermee ook achteraf transparant is hoe besluitvorming tot stand is gekomen.

Artikel 8. Communicatie

De marktmeester neemt bij extreme weersomstandigheden en het besluit de markt af te gelasten, de afdeling Communicatie mee in de informatievoorziening. Zij kunnen bezoekers van de markt informeren over het besluit door berichtgeving via diverse soorten media.

 

Afbeelding1: Windschaal van Beaufort (Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut)

 

Afbeelding 2: Weerwaarschuwingen (Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut)

 

Code Rood

Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven vóórdat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn. Waarschuwingen voor Code rood en Code oranje worden door het KNMI en NOS gedeeld.

Ga naar het begin