Welstand
Met welstandseisen bepaalt de gemeente het gewenste uiterlijk van gebouwen en gebieden. Dit gaat bijvoorbeeld over materialen, de kleur of de hoofdvorm van gebouwen
De gemeenteraad legt de welstandseisen vast in een welstandsnota. De regels uit de welstandsnota worden via het omgevingsplan van toepassing verklaard. Bouwwerken in de gemeente moeten aan de welstandscriteria uit die nota voldoen. Dit wordt getoetst bij de aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk. De welstandsnota is ook de basis voor de beoordeling of bestaande en/of vergunningsvrije bouwwerken aan redelijke eisen van welstand voldoen.
De gemeenteraad kan ook gebieden of categorieën van bouwwerken in de gemeente aanwijzen waar geen welstandseisen gelden. De raad kan op deze manier bereiken, dat alleen nog welstandseisen gelden in bepaalde beeldbepalende gebieden in de gemeente, zoals bijvoorbeeld de oude kern of een stads- en dorpsgezicht.
Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit
De Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit (welstands- en erfgoedcommissie) is een door de gemeenteraad benoemde onafhankelijke commissie die aan het college van B&W advies kan uitbrengen over de vraag of het uiterlijk en/of de plaatsing van een bouwwerk, waarvoor een aanvraag omgevingsvergunning is ingediend, aan de welstandseisen voldoet. De commissie toetst de aanvragen aan de welstandsnota.
Iedere week worden op maandag, in het gemeentehuis van Sassenheim, de aangevraagde omgevingsvergunningen waarvoor welstandseisen van toepassing zijn, behandeld door een gemandateerd lid van de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit. Deze bijeenkomsten zijn openbaar.
De voltallige Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit vergadert iedere week op donderdag in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. De voltallige commissie behandelt alleen de plannen welke hiervoor door het gemandateerd commissielid zijn aangemeld. Ook deze bijeenkomsten zijn openbaar.
Voorwaarden
- Aan de toetsing ten aanzien van de welstandseisen zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn vastgesteld door de gemeenteraad en worden berekend volgens de legestabel.
- Het is ook mogelijk om voorafgaand aan een aanvraag om een omgevingsvergunning een bouwplan te laten toetsen aan de welstandseisen. Dit kan door middel van een ‘vooroverleg omgevingsvergunning’ (principeverzoek).
- Lees hier meer over omgevingsvergunningen.
- Op zon- en feestdagen vervallen de bijeenkomsten van de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit.
Meer informatie vindt u in de Welstandsnota Hillegom 2016