Woonbeleid
De gemeente Hillegom heeft in 2020 een plan voor wonen vastgesteld voor de jaren 2020-2024, genaamd 'naar een duurzaam evenwicht'. De ontwikkelingen in de volkshuisvesting zijn doorgegaan. Samen met andere gemeenten in de regio Holland Rijnland heeft Hillegom een nieuw plan gemaakt, genaamd de Regionale Woonagenda, en een bijgewerkte Huisvestingsverordening. Deze belangrijke documenten helpen ons om de uitdagingen op de woningmarkt aan te pakken en geschikte woningoplossingen te bieden aan onze inwoners. Het gemeentelijke beleid in het woonprogramma is leidend, behalve voor de aantallen en verdeling van nieuwe woningen, de prijscategorieën en de duur dat lang een woning in een prijscategorie moet blijven, daarvoor volgen we de Regionale Woonagenda 2023.
Woonprogramma 2020-2024 ‘naar een duurzaam evenwicht’
Veel mensen willen graag in Hillegom wonen. Onze gemeente heeft een fijne woonomgeving met groene wijken en genoeg voorzieningen. Hillegom ligt centraal ten opzichte van Haarlem, Leiden en Schiphol. We willen inspelen op de veranderingen om ook in de toekomst prettig te kunnen wonen in Hillegom. Dit willen we bereiken door:
- Een goede mix van bewoners te behouden, zoals starters en mensen die willen doorstromen, jong en oud, ongeacht hun inkomen.
- Onze wijken en woningen klaar te maken voor de toekomst. Ze moeten voldoen aan de eisen en wensen van huidige en toekomstige bewoners, energiezuinig en bestand tegen klimaatverandering.
- Mensen in staat te stellen zelfstandig te wonen en deel uit te maken van onze gemeenschap, zelfs als ze zorg nodig hebben.
Het woonprogramma is op 9 juli 2020 vastgesteld door de gemeenteraad en duurt tot en met 2024.
Regionale Woonagenda 2023 & Regionale Huisvestingsverordening 2024
De woningmarkt heeft grote tekorten, hoge prijzen en lange wachttijden voor sociale huurwoningen. Steeds meer mensen hebben moeite met het vinden van een geschikte woning. Ook veranderende woonbehoeften dragen bij aan problemen op de woningmarkt. De Regionale Woonagenda en de herziene Huisvestingsverordening zijn belangrijke stappen om onze doelen op het gebied van wonen te behalen.
De vernieuwde Regionale Woonagenda beschrijft afspraken over het bouwen van woningen in onze regio. Het gaat onder andere over hoeveel woningen we gaan bouwen, waar we ze willen bouwen, wat voor soort woningen het zijn en voor wie ze bedoeld zijn. De gemeenten in Holland Rijnland hebben zichzelf tot doel gesteld om tot en met 2030 maar liefst 30.500 nieuwe woningen te bouwen, waarvan 30% sociale huurwoningen en 35% betaalbare huurwoningen of koopwoningen zijn. Voor de subregio Noord (Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk) is de opgave 6.500-7.500 woningen. Om dit te bereiken, werken we intensief samen met andere gemeenten en coördineren we onze gezamenlijke aanpak.
Naast de woonagenda is ook de geactualiseerde Huisvestingsverordening vastgesteld, die op 1 januari 2024 van kracht wordt. Deze verordening regelt de verdeling van woningen in onze regio en zorgt ervoor dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor reguliere woningzoekenden en specifieke doelgroepen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Een belangrijk punt van de vernieuwde Huisvestingsverordening is het bevorderen van doorstroming op de woningmarkt. Dit wordt onder andere bereikt door mensen die willen verhuizen naar een andere sociale huurwoning een deel van hun wachttijd te laten behouden. Zo hoeven ze niet helemaal opnieuw te beginnen als ze in de toekomst nog een keer willen verhuizen.
Op deze manier werken we samen met andere gemeenten aan een woningvoorraad die voldoet aan de behoeften van woningzoekenden in Holland Rijnland.
De Regionale Woonagenda en de Huisvestingsverordening 2024 zijn te vinden op de website van Holland Rijnland.