Illegale bewoning
Woningen zijn bedoeld om in te wonen. Helaas gebeurt dat niet altijd op de manier zoals is afgesproken. Dan kan er sprake zijn van illegale bewoning.
Voorbeelden zijn: Een (corporatie) huurwoning onderverhuren aan anderen, er met meerdere huishoudens wonen of een woning volledig in kamers verhuren terwijl dat niet mag volgens het bestemmingsplan. Deze voorbeelden kunnen zorgen voor overlast bij buren en in de wijk, een onveilig gevoel en onveilige woningen. De gemeente en woningcorporaties accepteren illegale bewoning niet. Samen met de politie en andere instanties worden deze illegale woonvormen opgespoord en aangepakt.
Wat zijn signalen van illegale bewoning?
Signalen die we krijgen bij illegale bewoning zijn erg verschillend. Voorbeelden zijn:
- De brievenbus is vol en wordt zelden geleegd.
- Veel in- en uitloop van mensen, ook tot laat in de nacht.
- Het lijkt alsof er te veel mensen of meerdere gezinnen wonen.
- In de woning wonen steeds andere mensen.
- Veel overlast (van geluid of vuil).
Hoe meldt u vermoedens van illegale bewoning?
Als u vermoedt dat er in een woning sprake is van een illegale bewoning, dan kunt u een melding doen:
- Bij vermoedens van illegale verhuur van huurwoningen kunt u dit melden bij de eigenaar van de woning. Bij woningen in de sociale huur is in Hillegom in veel gevallen de verhuurder woningcorporatie Stek. U kunt Stek bereiken via het contactformulier of bellen naar 0252 - 430 500.
- Bij vermoedens van illegale verhuur zoals kamerbewoning of huisvesting van arbeidsmigranten meldt u dit via gemeente@hillegom.nl of belt u naar het gemeentelijk telefoonnummer 14 0252. Elke melding die wordt gemaakt, wordt nader onderzocht door toezicht en handhaving.