Verkeer(d)
Rondje hardlopen
Wat wonen we toch in een prachtige omgeving. Regelmatig ga ik een rondje hardlopen en geniet dan van de afwisseling in onze omgeving. Ik geniet van de ruimte bij de bollenvelden en de kleuren van de velden wanneer ze in bloei staan. Ik loop langs huizen en bedrijven: oude en nieuwe gebouwen; mooie, bijzondere en soms, naar mijn smaak, uitgesproken lelijke bouwwerken. Maar juist al die verschillende gebouwen, die afwisseling, maakt het mooi.
Tijdens mijn rondje hardlopen kom ik ook mensen tegen; mensen die wandelen, hardlopen, fietsen of in de auto rijden. Mensen die rustig de hond uit laten, mensen met haast omdat ze de trein nog moeten halen, mensen op weg naar hun werk, de supermarkt of de school met hun kinderen.
Ook dan zie je bijzondere dingen, bijzondere mensen, maar zeker ook bijzonder gedrag.
Auto’s die veel te hard rijden, scooters die de kortste route nemen of fietsers die met z’n drieën naast elkaar fietsen.
Bijna aanrijding
Laatst werd ik bijna aangereden toen ik op een rotonde via het zebrapad overstak (in de goede rijrichting) en daar door iemand op een bakfiets werd afgesneden. Een vader op een bakfiets, kind in de bak, aan de verkeerde kant van de weg fietsend en op de rotonde tegen het verkeer in.
Veel plezier hadden ze samen omdat hij hard fietste en daardoor hard door de bocht gingen.
Het ging net goed, doordat ik op zij sprong. Maar het plezier van die twee had zo afgelopen kunnen zijn. Welk voorbeeld geeft deze vader aan zijn kind met deze actie?
Nu ik wethouder verkeer ben, krijg ik regelmatig vragen over te hard rijdende auto’s, gevaarlijke situaties op de weg en bij scholen. Maar wat kunnen we daar als gemeente aan doen als we zelfs onze kinderen niet het goede voorbeeld geven?
Verkeersveiligheid
Extra drempels neerleggen om snelheid te verminderen vraagt de een, de ander wil juist paaltjes weghalen om de situatie overzichtelijker te maken, een volgende vraagt om bredere wegen en meer geasfalteerde fietspaden om de doorstroming te verbeteren.
Maar moeten we niet gewoon bij onszelf beginnen en ons aan de verkeersregels houden?
Laten we het goede voorbeeld aan onze kinderen geven. We willen toch allemaal dat onze kinderen veilig en gezond opgroeien?
Mijn oproep is dan ook: ga met je kinderen op de fiets of lopend naar school. Dat geeft, zonder al die auto’s, ook veel meer ruimte en overzichtelijkheid bij de scholen. Kinderen leren veel beter om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen als zij al van jongs af aan zelf naar school lopen of fietsen.
Lopend naar school
Zelf ben ik opgegroeid in Elsbroek en zat op school waar nu de Giraf is. Het is lang geleden, maar toen mochten we, als we in Elsbroek woonden, alleen lopend naar school. Fietsen mocht niet want de fietsenstalling was te klein en bij meer fietsen in de stalling werd het schoolplein te klein, zo was het verhaal. Als ik terugdenk aan die tijd dan liepen we gezellig met elkaar naar school. Of het nu regende of mooi weer was: we gingen lopend naar school.
Vier keer op een dag in beweging en leren omgaan met het verkeer: die tijd was zo slecht nog niet! Zouden we daar met elkaar en de scholen weer op kunnen inzetten?