Ga naar de inhoud

Blog 1: De Omgevingswet: wat betekent dit voor u?

De omgevingswet komt eraan!

In de eerste blog kijken we wat de Omgevingswet voor u betekent.

De Omgevingswet

Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Deze nieuwe wet brengt de bestaande wetten en regels voor de leefomgeving samen in één wet. Het gaat om wetten en regels voor onder meer bouwen, wegen, milieu, bodem, natuur, geluid en water. Dat is een hele verandering. De invoering van deze wet heeft gevolgen voor inwoners, ondernemers, gemeenten, provincies en waterschappen. De nieuwe wet raakt iedereen.

Regels van gemeenten, provincies en waterschappen staan straks op één digitale plek

Dient u een vergunningsaanvraag in? Dan kunt u straks snel zien of u een vergunning nodig heeft of dat u alleen een melding hoeft te doen. Ook hoeft u in veel gevallen maar één vergunning aan te vragen. Zo kan de gemeente aanvragen simpeler en sneller afhandelen.

Wethouder Karin Hoekstra over de invoering van de nieuwe wet: “Vanaf 1 januari 2024 is het zover. We gaan dan echt werken met de Omgevingswet. Het zal voor iedereen even wennen zijn, ook voor ons, maar we zijn goed voorbereid. Sinds 2018 zijn we, als gemeente Hillegom, al met deze nieuwe wet aan het proefdraaien met de omgevingsvisie om er zo voor te zorgen dat we er in januari echt helemaal klaar voor zijn. Minder regels, meer samenhang, meer overzicht. Eén loket waarin u direct ziet welke plannen en regels er zijn voor een bepaalde plek of gebied. Alles overzichtelijk op één plek te vinden.”

Participatie: meepraten en meedenken

De Omgevingswet zorgt er ook voor dat u eerder betrokken bent over nieuwe plannen in uw buurt. Zo kunt u actiever meedenken over wat er in uw omgeving gebeurt. Dient u een vergunningsaanvraag in? Dan moet u uw plannen zelf bespreken met uw buurt. In een latere blog vertellen we u meer over hoe u uw omgeving kan betrekken.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor u:

  • Het Omgevingsloket is het nieuwe loket waar u per 1 januari 2024 online een vergunning kunt aanvragen, een melding kunt doen of aanvullende informatie kunt doorgeven.
  • De bestemmingsplannen van uw gemeente worden per 1 januari 2024 omgevormd tot een omgevingsplan. Een omgevingsplan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek. Het omvat ook regels voor geluid, bodem – en soms ook voor zaken als energiemaatregelen en duurzaamheid.
  • De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over uw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn bij een korte procedure is normaal gesproken maximaal 8 weken. Met een mogelijke verlenging van 6 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer uw vergunningaanvraag complex is, kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer.

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie de video over de Omgevingswet. Meer informatie is te vinden op de pagina Omgevingswet.

Ga naar het begin