De eerste stap is besparen. Alles wat u niet verbruikt hoeft ook niet opgewekt te worden. Ook scheelt dat direct op de energierekening. U kunt daarbij denken aan: licht uit, ledlampen gebruiken, verwarming een graad lager, deuren dicht. Er zijn vele goede tips te vinden op de sites van bijvoorbeeld Energieloket Hillegom, of op de site van de Rijksoverheid.
Hoe maakt u uw huis duurzamer?
Vóór 2050 gaat Nederland over op duurzame energie, zodat de aarde ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Dat staat in het Klimaatakkoord. Iedereen heeft hierin een rol: bedrijven, organisaties, de gemeente, provincie en Rijksoverheid en ook u.
Bereidt u zich al voor op de energietransitie? Dit is wat u kunt doen:
Isoleren
Een belangrijke tweede stap is het isoleren van uw woning. Om uw huis duurzaam te verwarmen is van groot belang dat het goed geïsoleerd is. Een warmtepomp bijvoorbeeld of een gezamenlijk warmtenet geven minder warmte dan een cv-ketel en dus moet uw huis deze warmte goed binnenhouden. Daarnaast bespaart u door goede isolatie op uw energierekening.
Het isoleren van uw dak en het plaatsen van isolatieglas zijn ingrijpend en kostbaar. Andere grote maatregelen, zoals vloerisolatie zijn minder ingrijpend. U kunt ook kiezen voor kleinere en goedkopere maatregelen die toch effectief zijn. Denk aan tochtstrips en radiatorfolie.
Raadpleeg de website van Energieloket Hillegom voor informatie over isoleren en duurzaam verwarmen. Hier kunt u bijvoorbeeld de Huisscan doen voor een online advies op maat, of u kunt bellen voor advies. Wilt u persoonlijk advies, dan kunt u het beste een afspraak maken met een energiecoach van de gemeente.
Verduurzamen en de Wet Natuurbescherming
In de Wet Natuurbescherming staat dat een huiseigenaar ervoor moet zorgen dat aanpassingen aan de woning niet schadelijk zijn voor beschermde diersoorten. Er zijn verschillende manieren waarop u daarvoor kunt zorgen.
Natuurvriendelijk isoleren
Sommige isolatiebedrijven hebben een training ‘Natuurvriendelijk isoleren’ gevolgd. Daarbij leren zij hoe woningen op een diervriendelijke manier natuurvrij gemaakt kunnen worden en hoe nieuwe verblijfplaatsen voor dieren gemaakt kunnen worden. U kunt bij isolatiebedrijven controleren of zij de naam ‘Natuurvriendelijk Isolatiebedrijf’ voeren.
Quickscan of ecologisch onderzoek
Als het isolatiebedrijf niet de naam ‘Natuurvriendelijk Isoleren’ voert, is een quickscan of ecologisch onderzoek nodig. Bij een quickscan wordt er gecheckt of er geen dieren zitten of hebben gezeten. De kosten hiervoor zijn ongeveer 400 euro. Bij twijfel, of als u zeker weet dat er dieren zitten, moet u een ecologisch onderzoek laten doen. Dit is een stuk duurder. U kunt dit onderzoek eventueel samen met de buurt laten doen om de prijs te drukken.
Ontheffing aanvragen
Blijken er beschermde dieren te zitten dan moet u ontheffing aanvragen bij de Omgevingsdienst Haaglanden. In de ontheffing moet u onder andere aangeven wat u gaat doen om de schadelijke gevolgen voor de dieren te beperken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van vervangende verblijfplaatsen.
Op de website van Milieu Centraal vindt u meer informatie.
Cv-ketels en warmtepompen
Vanaf 1 januari 2026 mogen er geen cv-ketels meer worden verkocht. Als u na die datum uw cv-ketel vervangt, moet u overstappen op een (hybride) warmtepomp of ander duurzamer alternatief.
Er zijn verschillende soorten warmtepomp-systemen. Maar wat alle systemen gemeen hebben is dat deze elektriciteit gebruiken om warmte uit een bron te halen waarmee de woning verwarmd wordt. Het is belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is, zodat u niet teveel elektriciteit hoeft te verbruiken.
Zonnepanelen
Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen duurzame stroom op. Uw dak hoeft niet per se op het zuiden te liggen. Ook zonnepanelen die op het oosten of westen liggen, leveren elektriciteit op. Kijk bij Energieloket Hillegom hoe u aan de slag kunt met zonnepanelen.
In de gemeente Hillegom streven we ernaar om in 2050 alle energie die we verbruiken zelf duurzaam op te wekken. In 2030 willen we al 38% van de elektriciteit duurzaam opwekken. De eerste stap is dat inwoners, bedrijven en organisaties zoals scholen en sportverenigingen, zo veel mogelijk zonnepanelen op hun daken leggen. Uit luchtfoto’s van 2023 blijkt dat gemeente Hillegom al dicht bij het doel zit. Inwoners wekken samen 111 TJ van de 121,4 TJ duurzame elektriciteit op met zonnepanelen op daken.
Zonnepanelen verdient u terug, ook als de salderingsregeling stopt
Afgelopen najaar heeft het kabinet besloten om de salderingsregeling af te schaffen. De salderingsregeling geldt nog tot 1 januari 2027. Koopt u in 2027 of later zonnepanelen? Dan kan de terugverdientijd van zonnepanelen langer zijn. Dit hangt af van de prijs van de zonnepanelen en elektriciteit. Maar ook hoeveel zelf opgewekte elektriciteit u gebruikt.
Ondanks dat de salderingsregeling stopt, zijn zonnepanelen een goede investering. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en verdienen zich ruim binnen die tijd terug. Zowel voor als na het beëindigen van de salderingsregeling.
Kijk bij het energieloket Hillegom wat de salderingsregeling inhoudt.
Meer informatie over de afschaffing van de salderingsregeling vindt u bij de Rijksoverheid.
Uw eigen elektriciteit slim gebruiken
Het beste moment om elektrische apparaten te gebruiken, is wanneer de zon schijnt. Heeft u een elektrische auto? Leg deze dan het liefst aan de lader wanneer de zon schijnt. En doe bijvoorbeeld uw was overdag. Daarnaast kunt u (in de toekomst) een thuisaccu of thuisbatterij aanschaffen. Daarmee slaat u overdag overtollige stroom op voor in de avonduren. De technologie van deze thuisbatterijen is nog in ontwikkeling. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om voor de hele winter, wanneer de zon weinig schijnt, voldoende elektriciteit op te slaan. Meer informatie hierover vindt u op de website van de het Energieloket Hillegom.
Thermische zonnepanelen en PVT-panelen voor warmte
Als mensen het over zonnepanelen hebben, dan bedoelen ze meestal zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Daarnaast bestaan er thermische zonnepanelen. Dit worden ook wel zonnecollectoren genoemd. Ze warmen water of een andere vloeistof op met de warmte van de zon. PVT-panelen zijn zonnepanelen die elektriciteit opwekken én een vloeistof kunnen verwarmen. Zo heeft u als de zon schijnt zowel energie als warm water voorziening op zonnekracht. PVT-panelen kunt u combineren met een warmtepomp. Meer informatie over PVT-panelen vindt u op de website van Energieloket Hillegom.
De gemeente snoeit geen bomen voor zonnepanelen
Als bomen van de gemeente voor schaduw zorgen op uw dak dan snoeit of velt de gemeenten deze bomen niet. Wanneer ergens nieuwe bomen komen, houdt de gemeente wel rekening met zonnepanelen.
Als uw dak niet geschikt is kunt u lid worden van de energiecoöperatie
Soms kunt u zelf geen zonnepanelen plaatsen. Bijvoorbeeld omdat uw dak in de schaduw ligt. Of uw woning is beschermd dorpsgezicht. Dan kunt u lid worden van een energiecoöperatie. Daarmee draagt u tóch uw steentje bij aan het duurzaam opwekken van elektriciteit en het kan u financieel iets opleveren. Bent u geïnteresseerd? Kijk op de website van Hillezon.
Het elektriciteitsnet is te vol
Nederland bouwt en verduurzaamt waardoor er meer en meer elektriciteit gebruikt wordt. Daarom moet ons elektriciteitsnet uitgebreid worden. Maar er is landelijk een groot tekort aan technisch personeel, ruimte én materialen om het net te onderhouden en uit te breiden. Nieuwe bedrijven, of bedrijven die willen uitbreiden, moeten hierdoor langer wachten op een aansluiting. Ook kan het zijn dat u langer moet wachten op een slimme meter.
Liander, de netbeheerder van het elektriciteitsnet in onze regio, heeft een brochure gemaakt voor inwoners. In de brochure staat belangrijke informatie over ontwikkelingen op het elektriciteitsnet.
Subsidies en duurzaamheidsleningen
Voor de grote isolatiemaatregelen of de aanschaf van een (hybride) warmtepomp kunt u subsidie aanvragen of geld lenen bij het landelijke Warmtefonds of de gemeente. Check welke subsidies er zijn bij Energieloket Hillegom.
Energielabel woning
Alle woningen in Nederland hebben een voorlopig energielabel gekregen. Aan de hand van dit energielabel kunt u zien of een woning veel of weinig energie verbruikt. Daarbij is het A-label het energiezuinigst en valt er bij een G-label nog een hoop te verbeteren.
De voorlopige labels zijn gebaseerd op een inschatting aan de hand van het bouwjaar en andere gegevens. In de praktijk kan dit voorlopige label afwijken van de werkelijke situatie, bijvoorbeeld door duurzame maatregelen die in de loop van de tijd zijn genomen.
Zoek het energielabel van je woning hier.
Woning kopen of verkopen
Het voorlopige label moet worden omgezet naar een definitief label zodra u de woning gaat verkopen of wanneer het om nieuwe verhuur gaat.
Definitief energielabel
Het voorlopige label definitief maken kan online en kost maximaal een paar tientjes. Wanneer dit label ontbreekt bij de verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van 170 euro voor natuurlijke personen en als rechtspersoon zelfs 340 euro. U kunt het definitieve energielabel aanvragen. Hier kunt u online de gegevens controleren en aanpassen. Er zijn overigens uitzonderingen waarbij een energielabel niet verplicht is.
Meer informatie over het energielabel.